Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΣΚΟΡΔΑΤΕΣ

Ωραίο καλοκαιρινό λαδερό φαγητό. Απολαύστε το με το λευκό τυρί που προτιμάτε και φρέσκο ψωμί.

για 4 άτομα
1 κιλό μελιτζάνες (φλάσκες)
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
6-8 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)
4-5 ντομάτες ώριμες (τριμμένες)
1 κουταλιά σούπας ξίδι
1 κουταλιά σούπας μαυροδάφνη
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
λίγο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι

1. Καθαρίζετε και πλένετε τις μελιτζάνες. Τις κόβετε σε φέτες πάχους μισού δαχτύλου, τις αλατίζετε καλά και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για μισή ώρα περίπου. Τις ξεπλένετε και τις στύβετε καλά.
2. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε τις μελιτζάνες σε δόσεις, μέχρι να μαλακώσουν, συμπληρώνοντας λάδι κάθε φορά που χρειάζεται.
3. Στη συνέχεια, ετοιμάζετε τη σάλτσα: ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο. Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, το ξίδι, τη μαυροδάφνη, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να δέσει.
4. Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε μια στρώση με μελιτζάνες. Περιχύνετε με τη μισή σάλτσα, βάζετε μια δεύτερη στρώση με μελιτζάνες, περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά, μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα.
5. Σερβίρετε τις μελιτζάνες χλιαρές, πασπαλισμένες με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40-45 λεπτά