Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΟΥΦΛΕ

Μια τυρόπιτα με φινέτσα γαλλική, που διαπρέπει πάντα στο επίσημο ή στο γιορτινό τραπέζι.

για 4-8 άτομα
300 γραμμάρια φέτα
300 γραμμάρια γραβιέρα
300 γραμμάρια κασέρι
5 αβγά
60 γραμμάρια βούτυρο
½ λίτρο γάλα φρέσκο
5 κουτάλια σούπας σιμιγδάλι ψιλό
αλάτι
λευκό πιπέρι

1. Βάζετε τη φέτα σε πιάτο και την τρίβετε με τα χέρια σας ή με πιρούνι. Τρίβετε τη γραβιέρα και το κασέρι στον τρίφτη και τα ανακατεύετε όλα μαζί.
2. Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα και το αφήνετε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις πάρει βράση, το κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε το σιμιγδάλι. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζετε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει το μίγμα. Μόλις πήξει, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε να λιώσει.
3. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και προσθέτετε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και τα τριμμένα τυριά. Αλατοπιπερώνετε με σύνεση, αφού δοκιμάσετε πρώτα το μίγμα, γιατί τα τυριά είναι ήδη αλμυρά.
4. Ανακατεύετε και αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένο πυρέξ. Ψήνετε το σουφλέ σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνειά του.

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά