Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΤΡΙΦΤΗ

Μια τυρόπιτα πιο τραγανή από την κλασική που κόβεται εύκολα σε μπουκίτσες! Είναι πάντα ευπρόσδεκτη, τόσο στο καθημερινό όσο και στο γιορτινό τραπέζι.

για ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών
½ κιλό φύλλο κρούστας
1 κιλό τυρί φέτα
2-3 αβγά
πιπέρι
βούτυρο λιωμένο
1 αβγό (για το άλειμμα)
σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

1. Τρίβετε τη φέτα με τα χέρια ή με πιρούνι σε βαθύ μπολ. Χτυπάτε τα αβγά με τον αβγοδάρτη (κρατάτε ένα αβγό για τη συνέχεια) και τα ρίχνετε μέσα στο μπολ. Προσθέτετε το πιπέρι και ανακατεύετε.
2. Boυτυρώνετε το ταψί και ανάβετε το φούρνο της κουζίνας σας, στους 170 βαθμούς, για να τον προθερμάνετε.
3. Απλώνετε τα φύλλα σε καθαρό πάγκο, παίρνετε ένα φύλλο, το αλείφετε με λίγο βούτυρο και βάζετε στην άκρη του και κατά μήκος, λίγη από τη γέμιση. Τυλίγετε το φύλλο σφιχτά σε ρολό και το τοποθετείτε κουλουριασμένο στο κέντρο του ταψιού, σαν να φτιάχνετε μια σπείρα. Βουτυρώνετε και γεμίζετε το επόμενο φύλλο. Το βάζετε στο ταψί, τυλίγοντάς το γύρω από το πρώτο φύλλο. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
4. Περιχύνετε την πίτα με λίγο ακόμη βούτυρο, την αλείφετε με το αβγό ελαφρά χτυπημένο και εάν θέλετε την πασπαλίζετε με σουσάμι.
5. Την ψήνετε στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά

Σε αυτήν τnv τυρόπιτα δε χρειάζεται να βάλετε αλάτι, γιατί η φέτα είναι πολύ αλμυρό τυρί. Μπορείτε να αρωματίσετε τnν τυρόπιτά σας, με κάποιο φρεσκοκομμένο αρωματικό όπως δυόσμο, μαϊντανό ή άνηθο. Για πιο ελαφριά γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα της φέτας με ένα άπαχο τυρί, όπως ανθότυρο ή μυζήθρα.