Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018

ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Οι λιαστές ντομάτες αποτελούν από μόνες τους έναν ωραίο μεζέ για ούζο, ρακί ή ρετσίνα. Επιπλέον, μπορείτε να τις προσθέσετε σε διάφορες σάλτσες, κυρίως εάν προορίζονται για ζυμαρικά ή στις σαλάτες σας με φρέσκα λαχανικά εποχής. Θα δώσουν ιδιαίτερη νοστιμιά και ξεχωριστή γεύση!

για 1 βάζο
18-20 μικρές ώριμες ντομάτες
χοντρό θαλασσινό αλάτι
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου

1. Πλένετε τις ντομάτες και τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί ή με πετσέτα κουζίνας. Συγκεντρώνετε τα υλικά σας σε καθαρό πάγκο κουζίνας. Με κοφτερό μαχαίρι, κόβετε τις ντομάτες οριζόντια στα δύο και πασπαλίζετε με το αλάτι.
2. Τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή σε λαμαρίνα, φροντίζοντας η κομμένη τους επιφάνεια να είναι προς τα πάνω. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και αφήνετε τις ντομάτες να αφυδατωθούν, σε χαμηλή θερμοκρασία στους 70-80 βαθμούς, για 5 ώρες περίπου.
3. Μόλις βγάλετε τις ντομάτες από το φούρνο, τις τινάζετε να φύγει το πολύ αλάτι και τις αφήνετε να κρυώσουν καλά. Για να διατηρήσετε τις λιαστές ντομάτες, μπορείτε να τις βάλετε σε γυάλινο βάζο που θα γεμίσετε με ελαιόλαδο, μαζί με το σκόρδο και το δυόσμο.

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 5 ώρες περίπου

Για vα φτιάξετε λιαστές vτομάτες θα πρέπει va διαλέξετε τις μικρές ντομάτες που προορίζονται για σάλτσα και όχι για σαλάτα. Ιδανικές είναι οι άνυδρες ντοματούλες της Σαντορίνης. Εάν έχετε στη διάθεσή σας χρόνο, μπορείτε να φτιάξετε τα λιαστά ντοματάκια σας με τον παραδοσιακό τρόπο. Να μηv τα αποξηράνετε στο φούρνο της κουζίνας σας, αλλά στον ήλιο. Αρκεί να τοποθετήσετε το ταψί σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα, για 3-4 μέρες στη σειρά. Το βράδυ θα πρέπει να βάζετε το ταψί μέσα στο σπίτι.