Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018

ΝΤΟΜΑΤΟΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ

Τα γεμιστά λαχανικά, ο βασιλιάς των λαδερών καλοκαιρινών πιάτων, είναι ιδανική λύση για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μπορείτε επίσης να γεμίσετε και άλλα λαχανικά όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.ά.

για 4-6 άτομα
6 μέτριες ντομάτες (ώριμες)
6 μέτριες πιπεριές
2-3 πατάτες (προαιρετικά)
12-14 κουταλιές σούπας ρύζι (Καρολίνα)
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)
1 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
ζάχαρη
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

1. Ξεπλένετε καλά το ρύζι και το αφήνετε σε σουρωτήρι. Πλένετε τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις βάζετε σε ταψί. Παίρνετε μία-μία τις ντομάτες και μ' ένα μαχαίρι κόβετε οριζόντια ένα καπάκι από την κορυφή τους. Με κουτάλι, αδειάζετε την ψίχα και τη ρίχνετε σε σουρωτήρι που έχετε τοποθετήσει πάνω από ένα μπολ. Συλλέγετε το ζουμί, ξεχωρίζετε την ψίχα από τους σπόρους και τη ρίχνετε στο μύλο των λαχανικών.
2. Στη συνέχεια, κόβετε και από τις πιπεριές ένα κομμάτι από την πλευρά που είναι το κοτσάνι τους και αδειάζετε την ψίχα με τα σποράκια τους. Ρίχνετε την ψίχα στο μύλο των λαχανικών μαζί με την ψίχα από τις ντομάτες. Τα πολτοποιείτε και τα αφήνετε στην άκρη.
3. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε το σκόρδο και ανακατεύετε. Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε την πολτοποιημένη ψίχα των λαχανικών και το ζουμί από τις ντομάτες. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το ρύζι να σιγοβράσει, μέχρι να πιει τα υγρά του. Λίγο πριν το κατεβάσετε, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγη ζάχαρη, το δυόσμο και το μαϊντανό.
4. Αλατίζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές και με κουτάλι τις γεμίζετε με το μισομαγειρεμένο ρύζι. Κλείνετε τα λαχανικά με τα καπάκια τους και τα περιχύνετε με μπόλικο ελαιόλαδο. Καθαρίζετε τις πατάτες (εάν βάλετε), τις κόβετε, τις αλατοπιπερώνετε και τις τοποθετείτε στο ταψί. Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε το φαγητό στους 200 βαθμούς για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και τα λαχανικά.

Χρόνος προετοιμασίας: 45-50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά

Για να δώσετε ξεχωριστή γεύση στα γεμιστά σας μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση λίγες σταφίδες και κουκουνάρι. Για να κάνουν ωραία κρούστα τα γεμιστά σας μπορείτε να τα πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά, πριν τα βάλετε στο φούρνο…