Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018

ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΑΣ

Κλασική ελληνική συνταγή, ιδανική για τα κυριακάτικο τραπέζι, θα την τιμήσουν ιδιαίτερα και τα παιδιά.

για 6 άτομα
12 φέτες ψωμί του τοστ (χωρίς κόρα)
6 φέτες ζαμπόν (ή γαλοπούλα βραστή)
250 γραμμάρια φέτα (χοντροτριμμένη)
500 ml γάλα φρέσκο
3 αβγά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)

1. Στρώνετε τις 6 φέτες του ψωμιού σε ταψάκι (επιλέξτε το σκεύος που θα τις χωράει ακριβώς). Απλώνετε από πάνω τις φέτες του ζαμπόν και πασπαλίζετε με την τριμμένη φέτα. Σκεπάζετε με τις υπόλοιπες φέτες του ψωμιού.
2. Σπάτε τα αβγά σε μπολ και τα χτυπάτε για λίγο με πιρούνι ή με το σύρμα. Προσθέτετε το γάλα και αλατοπιπερώνετε καλά. Τα χτυπάτε λίγο ακόμη, να αναμιχθούν καλά τα υλικά.
3. Περιχύνετε την πίτα με το μείγμα των αβγών, ρίχνοντάς το λίγο-λίγο με μια κουτάλα.
4. Αφήνετε την πίτα για 1/2 ώρα περίπου, μέχρι το ψωμί να απορροφήσει καλά το μείγμα και να μουλιάσει.
5. Πασπαλίζετε την πίτα με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
6. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, περιμένετε 10-15 λεπτά να κρυώσει κάπως, την κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά

Ετοιμάστε στη στιγμή αυτή την ασυνήθιστη πίτα με ψωμί και εντυπωσιάστε με τη φαντασία σας μικρούς και μεγάλους!