Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

ΑΓΚΙΝΑΡΑΚΙΑ ΨΗΤΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

Θα τα απολαύσετε σαν μεζεδάκι αλλά και σαν ιδιαίτερο ορεκτικό.

για 2 βάζα των 500 ml
20 καρδιές αγκινάρας
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
ξύσμα 1 λεμονιού
250 ml ξίδι (από καλής ποιότητας λευκό κρασί)
500 ml ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές σούπας κόκκους πιπεριού
χοντρό αλάτι

1. Παίρνετε λίγο ξύσμα λεμονιού και το ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό. Προσθέτετε τα 100 ml ξίδι και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση. Ρίχνετε τις αγκινάρες και τις σιγοβράζετε για 15-18 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.
2. Τις στραγγίζετε καλά και τις ρίχνετε σε μπολ μαζί με τις 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και μπόλικο αλάτι και πιπέρι.
3. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι-γκριλιέρα. Κόβετε τις αγκινάρες στα δύο ή στα τέσσερα και τις ψήνετε, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Σε άλλο κατσαρολάκι, ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο μαζί με τους κόκκους του πιπεριού και λίγο ξύσμα λεμονιού, χωρίς να το αφήσετε να βράσει. Σε τρίτο σκεύος, ζεσταίνετε και το υπόλοιπο ξίδι σχεδόν μέχρι να βράσει.
4. Βάζετε τα αγκιναράκια στα βάζα, ρίχνετε λίγο ξύσμα λεμονιού και τα περιχύνετε με το ζεστό ξίδι. Τέλος, ρίχνετε το ζεστό ελαιόλαδο και ανακινείτε τα βάζα.
5. Αφήνετε τα βάζα ανοιχτά μέχρι να κρυώσουν και στη συνέχεια, τα κλείνετε και τα αφήνετε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα τουλάχιστον, πριν δοκιμάσετε το νόστιμο αυτό μεζεδάκι!

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 εβδομάδα

Τα βάζα που θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να τα έχετε αποστειρώσει πρώτα πολύ καλά, βράζοντας τα σε μια κατσαρόλα με νερό.