Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

ΑΡΑΚΑΣ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

Κλασικό λαδερό φαγητό, με μια νόστιμη άσπρη σάλτσα. Ιδανικό για το καθημερινό σας τραπέζι, με φρέσκο ψωμί και λευκό τυρί.

για 4-6 άτομα
750 γραμμάρια αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
6 καρδιές αγκινάρας (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
1 κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
2 καρότα (κομμένα)
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
χυμό 2 λεμονιών
1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ
αλάτι, πιπέρι

1. Καθαρίζετε τον αρακά (εάν είναι φρέσκος) και τον βάζετε σε μπολ. Καθαρίζετε τις αγκινάρες (εάν είναι φρέσκες) απομακρύνετε τα χοντρά εξωτερικά φύλλα, αλλά και το χνούδι τους και κόβετε τις σκληρές άκρες των φύλλων που έμειναν. Τις κόβετε στα δύο ή στα τέσσερα και τις ρίχνετε σε ένα μπολ με νερό και το χυμό του ενός λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και όταν κάψει, ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι και σοτάρετε ελαφρά. Προσθέτετε τις αγκινάρες, τον αρακά και τα καρότα και σοτάρετε το φαγητό για μερικά λεπτά ακόμη.
3. Τα σβήνετε με το χυμό του δεύτερου λεμονιού, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μισό άνηθο και ζεστό νερό, τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα λαχανικά. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά και να μείνει μπόλικη σάλτσα.
4. Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Κουνάτε κυκλικά να πάει παντού το μείγμα και το αφήνετε να σιγοβράσει για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει η σάλτσα του. Προσθέτετε τον υπόλοιπο άνηθο και κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά. Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα όσο είναι ακόμη ζεστό.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά