Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

ΚΑΝΤΑΪΦΙ ΣΕΡΑΪ

Πολυαγαπημένο σιροπιαστό γλυκό, με πλούσια γεύση, είναι πάντα ευπρόσδεκτο και ιδιαίτερα όταν είναι σπιτικό.

για 10 άτομα
300 γραμμάρια φύλλο κανταΐφι
½ φλιτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψιχα
1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής (βλέπε σχετική ανάρτηση)
για το σιρόπι
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
για το γαρνίρισμα
500 ml κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
χοντροτριμμένο αμύγδαλο ή φιστίκι Αιγίνης

1. Ετοιμάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε στη σχετική ανάρτηση και την αφήνετε να κρυώσει.
2. Ανοίγετε το φύλλο κανταΐφι σε καθαρό πάγκο κουζίνας, βουτυρώνετε ένα ταψί διαστάσεων περίπου 30x20 εκατοστών και το στρώνετε πιέζοντάς το ελαφρά με τα δάχτυλα, ώστε να έχετε μια στρώση ισοπαχή και ίδιας πυκνότητας παντού (ούτε πολύ χαλαρό, ούτε σφιχτά πατικωμένο). Σκορπάτε στην επιφάνειά του την αμυγδαλόψιχα.
3. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Το βγάζετε από το φούρνο κι αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του. Βράζετε για 5 λεπτά περίπου το νερό με τη ζάχαρη και σιροπιάζετε το χλιαρό κανταΐφι με καυτό σιρόπι. Σκεπάζετε το ταψί και αφήνετε το κανταΐφι να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να φτιάξετε μια αφράτη σαντιγί.
4. Ξεσκεπάζετε το ταψί και στρώνετε πάνω από το κανταΐφι την κρέμα ζαχαροπλαστικής, ισιώνοντας την επιφάνειά της με σπάτουλα. Από πάνω σκεπάζετε με τη σαντιγί (εάν το προτιμάτε, μπορείτε να τη βάλετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με οδοντωτό κορνέ και να κάνετε σχέδια). Διακοσμείτε το γλυκό με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και το φυλάτε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας:  60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 25-30 λεπτά

Μπορείτε vα το προσφέρετε σαν κέρασμα σε όλες τις εξαιρετικές περιστάσεις, αλλά και σαν επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα.