Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

Η νηστεία είναι καλή αφορμή για να φτιάξετε σκαλτσούνια και να τα προσφέρετε στους αγαπημένους σας.

για 25-30 κομμάτια
για τη ζύμη
500 γραμμάρια αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1 φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
½ φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
1-2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
για τη γέμιση
1 φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα (χοντροκομμένη)
½ φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες (ξανθές)
2 μήλα (τριμμένα)
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
κανέλα (σκόνη)
ζάχαρη άχνη
για το πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη

1. Σε βαθύ σκεύος βάζετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη.
2. Σε μια λεκανίτσα κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Ζυμώνετε, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη λεία. Η ζύμη θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακή αλλά εύπλαστη.
3. Παίρνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη, πλάθετε σε μπάλες και ανοίγετε φύλλα με τον πλάστη, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, πάχους 3 εκατοστών περίπου.
4. Μ ένα στρογγυλό κουπ-πατ ή με το πιατάκι από ένα φλιτζάνι τσαγιού, κόβετε τα φύλλα σε στρογγυλά κομμάτια.
5. Παίρνετε μικρή ποσότητα γέμισης και την τοποθετείτε στην άκρη κάθε κομματιού. Διπλώνετε σαν να φτιάχνετε ένα μισοφέγγαρο. Κολλάτε τις άκρες της ζύμης για να μην ανοίξουν.
6. Τα τοποθετείτε σε καλά βουτυρωμένο αντικολλητικό ταψί και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
7. Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά

Για να κολλήσετε στις άκρες τη ζύμη, καθώς την κλείνετε σε μισοφέγγαρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο μέλι ή μαρμελάδα, που θα αλείφετε με πινελάκι.