Κυριακή, 27 Μαΐου 2018

ΑΡΝΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Χορταστικό φαγάκι με πλούσια γεύση. Ιδανικό για το Κυριακάτικο οικογενειακό σας τραπέζι.

για 6 άτομα
1 κιλό άπαχο αρνίσιο κρέας
1 κρεμμύδι (τριμμένο)
3 ντομάτες (τριμμένες)
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 μελιτζάνες (σε κύβους)
2 κολοκυθάκια (σε κύβους)
150 γραμμάρια μπάμιες
2 πατάτες (σε κύβους)
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
ελαιόλαδο
δυόσμο (ψιλοκομμένο)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
μπούκοβο (προαιρετικά)
2 ντομάτες (σε ροδέλες)
διάφορα μπαχαρικά (γαρίφαλο, σαφράν κ.ά.)
αλάτι, πιπέρι

1. Πλένετε το κρέας, το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και το κόβετε σε μερίδες. Το ζεματάτε για 15 λεπτά περίπου, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει και το στραγγίζετε. Κρατάτε 1 φλιτζάνι από το ζουμί και διαλύετε τον πελτέ.
2. Πλένετε τα λαχανικά, τα καθαρίζετε και τα κόβετε όπως περιγράφεται στα υλικά. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε λίγα-λίγα τα λαχανικά. Αρχίζετε με τις πατάτες και τα κολοκυθάκια, τα βγάζετε στον άκρη, συνεχίζετε με τις μπάμιες, τις μελιτζάνες και το κρεμμύδι.
3. Ρίχνετε σε γάστρα ή πυρέξ το αρνί και τα σοταρισμένα λαχανικά και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε τις ντομάτες, τα φρέσκα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, το βούτυρο και τον πελτέ διαλυμένο στο ζωμό που ζεματίσατε το κρέας.
4. Σκεπάζετε το σκεύος, το βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζετε και ξαναψήνετε για 15 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε το φαγητό σε μερίδες, αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ½ ώρα περίπου