Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ

Τραγανά κουλουράκια, ιδανικά για να συνοδεύσουν τον πρωινό καφέ ή το τσάι σας. Ένα γλυκό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας.

για 4 άτομα
¾ κιλού αλεύρι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
3-4 αβγά
2 βανίλιες
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο (λιωμένο)
1/3 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
¾ κουταλάκι γλυκού σόδα φαγητού
½ κουταλάκι γλυκού μαστίχα Χίου (σκόνη)
1-2 κρόκους (για το άλειμμα)

1. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μίγμα.
2. Διαλύετε τη σόδα στο γάλα και κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
3. Ρίχνετε το αλεύρι σε λεκάνη, κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε εκεί το μίγμα των αβγών, το λιωμένο βούτυρο, το χλιαρό γάλα με τη σόδα και τη μαστίχα Χίου. Αρχίζετε να ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη μάλλον σφιχτή, αλλά εύπλαστη.
4. Βουτυρώνετε 2 λαμαρίνες ή τις στρώνετε με χαρτί ψησίματος. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε κορδόνια που ενώνετε σε κύκλους. Τα αραδιάζετε στις λαμαρίνες, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν.
5. Χτυπάτε τους κρόκους με λίγο νερό και αλείφετε με πινέλο τα κουλούρια. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά